Centre Picasso

La primavera de l’any 1906 el pintor Pablo Picasso s’establí a Gósol.  Durant dos mesos i mig la gent i els paisatges d’aquest racó del Pirineu inspiraren l’obra de l’artista.
De cop i volta, els llenços esclaten en diferents tonalitats d’ocre, periode pictòric que rep el nom dels Ocres de Gósol. De ben segur, les roges, la terra vermellosa d’argila que es troba a Gósol i  de la que es feien teules, el va inspirar en els seus ocres vermellosos.
L’escultura de la Plaça Major de Gósol ens recorda el rostre serè i enigmàtic de “La dona dels Pans”, considerada com la particular Gioconda de Picasso.
El Centre Picasso de Gósol recull la mostra més representativa de les tres-centes dues obres que s’atribueixen al període gosolà de l’artista, els originals de les quals es troben repartits per diferents museus d’Europa i d’Estats Units. També hi podem contemplar els estris quotidians de l’època com ara les llevadores, els càntirs d’oli, els llums per espantar llops, la filadora…
Horari: dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 19h, diumenges de 10 a 14h.

CAMÍ PICASSO:

Avui és possible  reviure el viatge que fan fer Picasso i la seva companya Fernande per arribar a Gósol gràcies a un sender senyalitzat i anomenat Camí Picasso, que comença al monestir de  Sant Llorenç prop Bagà.

Fernande Olivier, que acompanyava Picasso en aquesta aventura, explicava a les seves memòries la impressió que li feu el camí: “Per arribar-hi calia fer un recorregut de vàries hores dalt d’una mula, per corriols envoltats, d’un costat, d’una paret vertical de roca que et massacrava mans i genolls, mentre de l’altre costat un precipici pregon ens obligava a tancar els ulls per vèncer el vertigen. Aquells precipicis no inquietaven les mules el més mínim, prudents, i de les que hom es podia fiar. En un moment precís vaig notar com s’afluixaven les cingles de la sella i em vaig esmunyir perillosament cap enrere.  Sortosament, el traginer, un cop alertat, vingué a recol·locar la sella, la mula i a mi.”

L’estiu de 1906  Fernande Olivier i Picasso, marxaren de Gósol pel Pas dels Gosolans, camí de París, amb les teles enrotllades fixades al bast d’una mula.