Descobreix Gósol

Gósol és un petit poble de muntanya amb carrers empedrats i racons secrets a cada cantonada. Situat al Parc Natural del Cadí-Moixeró i amb una alçada de 1.420m  és un dels  municipis més alts de Catalunya. El pintor Pablo Picasso hi ha estiuejar l’any 1906 aconsellat per un amic seu. Durant la teva estada no et perdis l’oportunitat de viatjar en el temps fent una visita a la Torre del Castell; les runes de l’antic poble fortificat i les vistes de la comarca t’encantaran. Gaudeix també de recórrer el Camí dels Bons Homes (els Càtars), un itinerari turístic pels principals llocs per on aquests creients considerats heretges  es van amagar tot fugint de la Inquisició.

Centre Picasso

La primavera de l’any 1906 el pintor Pablo Picasso s’establí a Gósol.  Durant dos mesos i mig la gent i els paisatges d’aquest racó del Pirineu inspiraren l’obra de l’artista.
De cop i volta, els llenços esclaten en diferents tonalitats d’ocre, periode pictòric que rep el nom dels Ocres de Gósol. De ben segur, les roges, la terra vermellosa d’argila que es troba a Gósol i  de la que es feien teules, el va inspirar en els seus ocres vermellosos.
L’escultura de la Plaça Major de Gósol ens recorda el rostre serè i enigmàtic de “La dona dels Pans”, considerada com la particular Gioconda de Picasso.
El Centre Picasso de Gósol recull la mostra més representativa de les tres-centes dues obres que s’atribueixen al període gosolà de l’artista, els originals de les quals es troben repartits per diferents museus d’Europa i d’Estats Units. També hi podem contemplar els estris quotidians de l’època com ara les llevadores, els càntirs d’oli, els llums per espantar llops, la filadora…
Horari: dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 19h, diumenges de 10 a 14h.

Camí Picasso

Avui és possible  reviure el viatge que fan fer Picasso i la seva companya Fernande per arribar a Gósol gràcies a un sender senyalitzat i anomenat Camí Picasso, que comença al monestir de  Sant Llorenç prop Bagà.

Fernande Olivier, que acompanyava Picasso en aquesta aventura, explicava a les seves memòries la impressió que li feu el camí: “Per arribar-hi calia fer un recorregut de vàries hores dalt d’una mula, per corriols envoltats, d’un costat, d’una paret vertical de roca que et massacrava mans i genolls, mentre de l’altre costat un precipici pregon ens obligava a tancar els ulls per vèncer el vertigen. Aquells precipicis no inquietaven les mules el més mínim, prudents, i de les que hom es podia fiar. En un moment precís vaig notar com s’afluixaven les cingles de la sella i em vaig esmunyir perillosament cap enrere.  Sortosament, el traginer, un cop alertat, vingué a recol·locar la sella, la mula i a mi.”

L’estiu de 1906  Fernande Olivier i Picasso, marxaren de Gósol pel Pas dels Gosolans, camí de París, amb les teles enrotllades fixades al bast d’una mula.

El castell de Gósol, refugi dels càtars

El Castell de Gósol és del segle XI i hi passa la ruta del Camí dels Bons Homes (GR-107). Inclou dins del seu recinte les restes d’un nucli de població, que es coneix com a Vila Vella, abandonat en favor del poble nou al peu del turó.

Àrees de Pícnic

Hi ha dues àreas de pícnic, equipades amb barbacoes, taules, bancs i aigua potable,  a prop de Cadí Vacances.

Àrea de Torrentsenta, on hi neix el riu Aigua de Valls

Àrea de Font Terrers, amb esplèndides vistes al Cadí

Boscos de Bolets

Cadí Vacances esta envoltat de boscos on al final de l’estiu i a la tardor s’hi troben gustosos bolets: llanega blanca, llanega negre, cames de perdiu, fredolics i els preuats rovellons.

 • Aplec de Santa Margarida

  Pujada a peu fins a l’ermita de Santa Margarida, missa, dinar i ball. 20 de juliol

  + info
 • Caminada Popular de la vall de Gósol

  Aquesta Caminada Popular recorre un itinerari circular per la vall de Gósol. Tercer diumenge de juliol

  + info
 • Retorn dels Càtars

  Festa medieval que recorda el pas dels Càtars o Bons Homes per Gósol. Una gran experiència és pujar amb torxes fins al castell. Últim dissabte de juliol

  + info
 • Festa del Segar i el Batre

  Anem a segar el blat del camp i tot seguit es fan les garbes i es mol. Segon diumenge d’agost.

  + info
 • Ball de les Cosses

  El 15 d’agost, dia de la Festa Major de Gósol, podem veure el Ball de les Cosses, ball típic i tradicional de Gósol.

  + info
 • Fira de Tots Sants

  Fira tradicional on la gent de la comarca ve a Gósol a vendre i comprar productes. 31 d’octubre

  + info