Valls del Cadí

Sortim de Cadí Vacances,  creuem  Gósol i iniciem la pujada fins el Coll de Josa, amb un bonic mirador sobre la vall de Gósol.  Ens despedim de la comarca del Berguedà i entrem a l’Alt Urgell.  Creuem el riu de Cerneres i continuem fins a Josa,  el poble més pintoresc de les Valls del Cadí.

El poble de Josa està bellament situat dalt d’un turó. Podem deixar el cotxe a la cruïlla de la carretera. Un bon camí ens permet enfilar-nos fins a l’església. A Josa hi ha existir una comunitat de perfectes càtars i va ser un veritable centre de culte. La inquisició penetrà per aquestes terres cap a l’any 1252, perllongant-se durant anys successius fins arribar a un final simbòlic: l’any 1258  els inquisidors ordenen l’exhumació i la crema de les despulles mortals del cavaller Ramon de Josa, trobat culpable del crim de protegir heretges i de creure en les seves doctrines.

Deixem Josa i seguim el curs del riu cap a Tuixén. Entrarem fins a la plaça on hi deixarem el cotxe. Allà mateix podem visitar el Museu de les  Trementinaires. Les trementinaires eren recol·lectores i venedores ambulants de trementina i d’herbes remeires. Anaven des de Tuixen fins a les terres planes de l’interior i el litoral català. L’últim viatge el va fer la Sofia d’Ossera, l’any 1982. El museu obre dissabtes i diumenges d’11 a 14h i de 17 a 20h; durant l’estiu obre cada dia. Tel. 973 370 030.
Continuem la ruta cap aFórnols i ens desviarem a l’esquerra, direcció Ossera. Ossera és un petit poble d’artesans: herbolaris, melmelades, artistes… i sobretot, no ens  perdrem  la cèlebre formatgeria d’Ossera on podrem degustar el famos i premiat formatge de cabra “Serrat Gros”. Visitem també els seus divertits ramats de cabres.