1. RUTA DINOSAURES: Palomera – Coll de Pradell – Dinosaures – Cingles de Vallcebre

Ruta familiar en cotxe que ressegueix la falda de la Serra d’Ensija en mig de tupits boscos de pi negre, zones mineres, jaciments de petjades de dinosaures i miradors espectaculars sobre la cinglera de Vallcebre. Ruta circular de 45 km.

Consulta l’itinerari a: wikiloc: RUTA DINOSAURES Cadí Vacances, Gósol

Iniciem la pujada cap a Palomera. A més de la zona de pícnic i el parc d’aventures, hi ha un itinerari a peu fàcil, d’uns 4 km. Ruta de natura, marcat amb marques taronges. Durada 1:30h. Desnivell: 190 m.

Continuant per la carretera trobem 3 camins a la dreta, el primer cap al Portet, el segon cap al Refugi d’Ensija per Font Freda i el tercer pel torrent de les Llobateres.

Arribem al Coll de Pradell, a 1736 metres d’altitud. És un port de categoria especial (HC).
Altament recomanable una visita guiada d’aquest indret pels membres de l’Associació del Trenet Miner.  Els mateixos paratges on hi respirareu silenci i tranquil·litat, durant el segle passat bullien d’activitat minera. El bosc de mica en mica va recuperant el seu terreny, però la presència de bocamines abandonades, antigues barraques, l’antic trenet i altres construccions, s’afanyen a recordar-nos el passat miner d’aquesta zona.  A la dreta de la carretera, un rètol i camí miner senyalitzat ens portarà fins l’entrada d’una mina.

Seguim la carretera fins arribar als interessants  Jaciments paleontològics de Fumanya, on podrem distingir diverses petjades de dinosaures. El Centre d’Interpretació de Dinosaures Fumanya ens ofereix activitats organitzades per a nens.

De retorn al Pla de la Barraca creuem el riu. En aquest pla comencen excursions  espectaculars com el Camí dels Camps del tabac o el Camí Aeri de l’Artic. I uns metres més endavant podem gaudir de les vistes del Mirador del Telefèric. Per arribar-hi, cal caminar uns 100 metres i creuar 2 petits túnels, que tenen el seu origen en un antic telefèric construït a mitjans del s.XX per transportar carbó. Ens ofereix una vista privilegiada de tota la vall, amb el poble al bell mig, la serra del Cadí i Moixeró al nord, i el Catllaràs a l’est.

Restaurants: Just a la carretera hi ha Cal Borni i al mateix poble de Vallcebre, La Rectoria.
Sortim de Vallcebre i a uns 2 km  trobem el Mirador de Cap Deig. Un punt magnífic per contemplar i caminar sobre el sector nord dels Cingles de Vallcebre. Com a teló de fons, veureu al nord el mur format per la serra del Cadí i el Moixeró.
Aviat retrobem la carretera B-400 de retorn a Cadí Vacances.