2. RUTA MINERA: Palomera – Coll de Pradell – Mirador del Telefèric – Jaciments de Fumanya – Mines de Cercs

Agradable ruta en cotxe que comença a les zones on estaven localitzades les mines de carbó de Berguedà. Tindrem ocasió de veure antigues entrades a les mines, els trenets i les vagonetes que transportaven el carbó fins fer-lo arribar a el tren que, abans, arribava a Guardiola. A més, també podrem descobrir tupits boscos de pi negre, jaciments de petjades de dinosaures i miradors espectaculars sobre la cinglera de Vallcebre. Ruta circular de 55 Km.

Consulta itinerari a: wikiloc: RUTA MINERA Cadí Vacances, Gósol

Ens dirigim cap al Coll de la Trapa i ens desviem a la dreta cap Palomera. A més de la zona de pícnic i el parc d’aventures, hi ha un itinerari a peu fàcil, d’uns 4 km. Ruta de natura, marcat amb marques taronges. Durada 1: 30h. Desnivell: 190 m.


Continuant per la carretera hi trobem 3 camins a la dreta, el primer cap al Portet, el segon cap al Refugi d’Ensija per Font Freda i el tercer pel torrent de les Llobateres.
Arribem a Coll de Pradell, 1736 metres d’altitud. És un port de categoria especial (HC).
Altament recomanable una visita guiada d’aquest lloc pels membres de l’Associació del Trenet Miner. Els mateixos paratges on respirareu silenci i tranquil·litat, durant el segle passat bullien d’activitat minera. El bosc de poc a poc va recuperant el seu terreny, però la presència de mines abandonades, antigues barraques, l’antic tren i altres construccions, s’afanyen a recordar-nos el passat miner d’aquesta zona. A la dreta de la carretera el rètol d’un camí miner senyalitzat ens portarà fins a l’entrada d’una mina.


A la cruïlla ens desviem a l’esquerra cap al Pla de la Barraca on comencen excursions espectaculars com el Camí dels Camps de el tabac o el Camí Aeri de l’Àrtic. I uns metres més endavant podem gaudir de les vistes del Mirador del Telefèric. Per arribar, cal caminar uns 100 metres i creuar 2 petits túnels, que tenen el seu origen en un antic telefèric construït a mitjan el segle XX per transportar carbó. Ens ofereix una vista privilegiada de tota la vall, amb el poble al mig, la serra de l’Cadí i Moixeró al nord, i el Catllaràs a l’est.


Tornem enrere i prenem la carretera cap als Jaciments paleontològics de Fumanya, on podrem distingir diverses empremtes de dinosaures. El Centre d’Interpretació de Dinosaures Fumanya ens ofereix informació i activitats infantils.
Seguim la carretera fins arribar a Sant Corneli on podem visitar les Mines de Cercs. Allà mateix hi ha el restaurant Santa Bàrbara.
Per tornar agafem la carretera panoràmica direcció el Jou i aviat trobem la carretera B-400 de tornada a Cadí Vacances.