3.RUTA ROMÀNICA: El romànic a la Vall de Josa i La Vansa

Aquesta ruta circular ens porta a descobrir en cotxe cinc esglésies romàniques de l’Alt Urgell. Són ermites petites de gran  bellesa  que s’integren harmoniosament en aquest entorn del Parc Natural del Cadí-Moixeró dominat per rius i boscos. Ruta circular de 64 Km.

Consulta l’itinerari a   wikiloc: RUTA ROMÀNICA Cadí Vacances, Gósol

1.Santa Maria de Josa

L’ermita de Santa Maria, abans parroquial i actualment reduïda a les funcions d’església del fossar, està situada a uns 500 metres del poble de Josa. Podem deixar el cotxe aparcat a l’entrada de Josa i seguir uns metres la pista que puja cap a Coll de Jovell i un cop passat el primer revolt, agafem un camí a la dreta amb travesses de fusta.  Des d’allà es veu una vista fantàstica del poble.

Aquesta parròquia ja surt documentada a l’Acta de Consagració de la Seu d’Urgell, és a dir que se’n té referències des d’abans de finals del segle X.

És un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, reforçada per dos arcs torals, tots de mig punt, que arrenquen de sengles pilastres adossades als murs i capçada a llevant per un absis semicircular obert a la nau per un simple plec que forma l’arc presbiteral. Darrerament ha estat restaurada.

No confondre l’ermita amb l’església de Santa Maria i Sant Bernabé de Josa, espectacular dalt del turó. Aquesta fou construïda l’any 1846 damunt els restes del castell de Josa, documentat en el segle XI.

De Josa destacarem el restaurant gastronòmic Cal Amador i la formatgeria Serrat Gros.

Seguim direcció Tuixent i abans d’arribar-hi, al costat mateix de la carretera trobem l’ermita de Sant Jaume.

2. Sant Jaume de Tuixent

L’ermita fou llegada pel compte Borrell II de Barcelona-Urgell a Santa Maria de la Seu en el seu testament datat al 993.

És un edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular obert a la nau per un plec que forma l’arc presbiteral. La nau és coberta amb una volta de fusta, mestre que l’arc presbiteral i l’absis són coberts amb voltes  a carpanell, molt rebaixades. A desgrat de les reformes, que modificarem profundament el seu aspecte original, es pot considerar com una obra rural construïda dins del segle Xll.

Just passat Montargull, un camí-pista d’uns 2 quilòmetres, ens porta fins a l’ermita, isolada en uns camps abandonats, de Sant Jaume de Fórnols,

3. Sant Jaume de Fórnols

L’única referència escrita que se’n té és de l’any 1072.

És un edifici d’una nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular obert mitjançant un simple plec que forma l’arc presbiteral.

L’església fou ampliada pel costat nord i sobrealçada amb la construcció d’un edifici per a habitatge, avui totalment enrunat.

4. Sant Pere de La Vansa

Esta iglesia es un claro ejemplo de la arquitectura rural del siglo XII.

Consta de una sola nave cubierta con amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, porta rematada per un arc de mig punt.Té un campanar d’espadanya de dos ulls, amb un afegitó per a una tercera campana.

5. Sant Julià dels Garrics

Per les seves característiques espacials i formals, aquesta església s’avé més amb l’arquitectura del segle XI, especialment els seus elements ornamentals, els arcs llombards i l’absis cobert per lloses.

Aquesta església, situada en un indret despoblat al costat del riu Bona, és un edifici d’una nau, una part de la qual està coberta amb una volta de canó de perfil semicircular, mentre que la resta és de volta de canó de perfil apuntat amb reforçament de dos arcs torals. Es va restaurar i té el retaule gòtic de Sant Julià original del segle XV restaurat, in situ.

Després de visitar-la, tornarem de nou per la mateixa pista fins a la carretera. En lloc de retornar pel mateix lloc us aconsellem tirar amunt  fins al Coll de Bancs, on hi ha un mirador sobre tota la vall. A la tornada passarem pels bonics pobles de Fórnols i Cornellana.