2. La Pobla de Lillet: Tren del Ciment i Jardins Artigas

Es tracta d’una línia que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa.

El trajecte de l’antic Tren del Ciment, que dura aproximadament 20 minuts, el realitza una locomotora dièsel amb quatre cotxes que tenen una capacitat per a 25 viatgers cadascun. Té un recorregut de 3,5 quilòmetres i para a 4 estacions:

La Pobla de Lillet

A l’antiga estació de la Pobla de Lillet, inici del nostre recorregut,podeu gaudir d’una visita a l’exposició “Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat”, que us ofereix una presa de contacte amb els elements més representatius de l’època dels carrilets i dels trens miners i industrials de la vall

La Pobla Centre

La Pobla de Lillet té un ampli ventall d’atractius turístics, el més destacat és el Pont Vell, el pont més antic que actualment creua el riu Llobregat.

Jardins Artigas

Els jardins de Ca l’Artigas són uns jardins de tipus naturalista, amb pedres, aigua i vegetació que foren dissenyats per l’arquitecte Antoni Gaudí com agraïment per ser hospedat a la casa seva mentre projectava el Xalet del Catllaràs.

Museu del Ciment

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar l’any 1975. Les restes avui encara visibles posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural.