5. Berga: Santuari de Queralt i Sant Quirze de Pedret

El santuari es troba a la part superior de la serra de Queralt, a una altitud de 1200 metres. Per la seva ubicació especial, se l’ha anomenat el “Balcó de Catalunya”.

L’extensió del seu paisatge i les sensacions que provoca justifiquen pujar a Queralt. El lloc on avui es troba el santuari sembla correspondre a l’espai que ocupava el castell de Guillem de Berguedà.

El complex de Queralt està format pel Santuari on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt i un notable edifici annex que antigament allotjava el Sanctuary Inn on avui es troba el restaurant i l’estació del funicular inclinat. També cal considerar una part del santuari l’Església de la Cova on, segons la llegenda, es va trobar la imatge de la Mare de Déu.

L’església de Sant Quirze de Pedret, al comtat de Berga i la jurisdicció del bisbat d’Urgell, té molt pocs orígens documentats. Les primeres notícies del lloc són de l’any 983, que Pedret és esmentat com una de les finques del monestir de Sant Llorenç prop de Bagà, en el seu acte de consagració i dotació.

En el panorama de la pintura mural romànica catalana, el Berguedà conserva un conjunt fonamental: les pintures de Sant Quirze de Pedret.

La riquesa i la varietat de temes, així com l’elecció excepcional de certes imatges, situen Pedret entre les obres més importants produïdes a Catalunya durant el romànic.