4. La Seu d’Urgell: Centre històric i Ràfting al Parc del Segre

La Seu d’Urgell és la capital de la comarca de l’Alt Urgell. Situada a 690 metres d’altura respecte el nivell del mar, a la plana de l’Urgellet, entre els rius Segre i Valira, i dominada per la serra del Cadí, entre el Pirineu axials i el Prepirineu. Limita amb el Principat d’Andorra pel nord.

A l’edat del bronze ja hi havia un poblat dalt del turó de Castellciutat. Els romans van construir un petit nucli a la plana. Amb la consagració de la primera catedral, a partir del segle V, la importància de la ciutat d’Urgell va començar a créixer de manera exponencial. La seva posició estratègica i la potència política del bisbat van consolidar la Seu com una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. Avui en dia és una ciutat activa, centre de serveis i capital cultural d’una àmplia àrea pirinenca.

Mercat setmanal: dimarts i dissabtes.

La Catedral de Santa Maria és l’edifici més emblemàtic de la ciutat. És l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya.

El claustre és adossat a la façana sud de la Catedral de Santa Maria. Té tres galeries romàniques, la quarta és fruit d’una reforma de principis del segle XII. Els capitells estan decorats amb una gran varietat de motius, des dels vegetals fins a les representacions de monstres. L’Església de Sant Miquel és d’estil romànic i fou construïda al segle XI. Està adossada al Claustre de la Catedral.

Carrers porticats de la ciutat medieval. El carrer dels Canonges és un dels principals carrers de la ciutat medieval, porticat a banda dreta o esquerra segons els trams, on residien els senyors laics i els eclesiàstics. El carrer Major és també un carrer porticat que contorneja la façana nord i de ponent de l’antiga ciutat.

Rafting al Parc Olímpic del Segre

Oportunitat de viure una experiència segura practicant el rafting o el piragüisme. Més info