2. Gósol: Visita al Castell, lloc de refugi dels Càtars o Bons Homes
ITINERARI: Aquest recorregut circular comença i acaba al Punt de Trobada del càmping Cadí Vacances. D’allà marxem cap a la Plaça de Gósol. Comencem a pujar al Castell pel carrer que s’enfila en direcció Oest. A mitja pujada tenim la possibilitat de fer una paradeta en una font a mà esquerra. Al llarg d’aquest recorregut observarem unes de les cases més antigues del poble com Ca l’Antonet, Cal Tinent o Cal Masover, on hi podrem descobrir elements decoratius d’aquella època realitzats per obrers artesans.
Un cop hem arribat a l’ermita de la Marededéu del Roser,davant mateix hi ha el Mirador de Gósol des del qual podem gaudir d’una vista panoràmica del poble. A partir d’aquí ja som dins del recinte medieval i tenim la possibilitat d’arribar al Castell de Gósol,existent ja al segle XI, per la pista de terra o trescant caminets enmig de les runes de les cases del poble antic abandonat. Arribem al punt més alt del turó on hi ha la vella plaça amb un petit cementiri i les restes del’església de Santa Maria amb el seu campanar,antiga torre de defensa. L’església del Castell va tenir culte fins a l’any 1892 . Procedent d’aquesta església es conserva una talla d’una marededéu romànica, del segle XII, al Museu Nacional d’Art de Catalunya(MNAC), però podem admirar-ne una còpia a l’església de Gósol.
“He de començar pel poble vell, amuntegat al cim del pujol amb la torre senyorial esgalabrada i les restes perdudes de l’església. La gent de Gósol hi tenien un bon mal viure, feren casa a un lloc més pla, aprofitaren els rocs del poble vell i ara només en resten unes ruïnes que no fan un metre d’alçada però marquen un poble menut, valent, encerclat de muralles i viure estret en cambres fosques de sostre baix defensant-se dels hiverns”.
Josep Maria Ballarín i Monset
La Torre del Castell és preromànica i podem observar les finestres en forma d’arc de ferradura. Era una torre de vigilància, de planta quadrada i irregular, de construcció anterior a l’església. Una escala interior restaurada ens permet pujar fins a dalt i gaudir d’unes vistes espectacular de 360 graus a la vall. Antigament aquest era un punt estratègic que servia per fer senyals i preveure l’atac dels enemics.
En aquest castell s’hi van refugiar els càtars o Bons Homes durant el segle XIII. Els càtars, fidels a una doctrina més austera del cristianisme, van fugir d’Occitània perseguits per les croades i la Inquisició i van trobar empara en aquests castells del Prepirineu català. Després de contemplar tots els racons d’aquest màgic indret ens situarem al banc de davant del castell amb vistes al Càmping, i just al costat esquerra comença el nostre caminet amb pendent que ens portarà per les diferents terrasses, sempre fent ziga-zaga en direcció al Càmping.
Festa del Retorn dels Càtars
Festa medieval que recorda el pas dels càtars o bons homes per Gósol. Es celebra l’últim cap de setmana de juliol. Fa més de 700 anys, Gósol va ser terra de càtars. Era un dels punts on aquests es van amagar de l’Inquisició i per on, actualment, diverses rutes recorden el seu pas.
Entre els actes més recomanables destaquen les representacions teatrals, els tallers d’oficis antics i la pujada nocturna al castell de Gósol amb torxes.
Camí dels Bons Homes
El Camí dels Bons Homes és un itinerari turístic transpirinenc de aproximadament 200km que va del Santuari de Queralt (Berga- Catalunya) al Castell de Montsegur ( Arièja- França). Aquest itinerari es pot fer a peu en etapes i rememora l’exili dels càtars occitans, anomenats altrament Bons Homes i Bones Dones,que promovien el cristianisme pur i senzill, basat en l’espiritualitat i en contra de l’autoritària, corrupta i ostentosa Església catòlica del S.XIII.
Etapes de Gósol