5. Ossera: un poble reinventat per artesans

Ossera és un poblet artesà a la vall de la Vansa, situat dalt d’un turó. Si us hi arribeu podreu recórrer els seus carrers i anar descobrint els obradors i tallers dels productors i artesans que hi elaboren els seus productes.

Podreu tastar melmelades a l’era de Cal Casal, prendre una tisana al jardí botànic de Cal Nogué o degustar un tros de formatge al menjador de Cal Codina. A més a més, podreu passejar per la sala d’exposició de ceràmica i escultura del taller del Nico, on també hi podreu veure i comprar peces de Tèxtil Jové fetes amb telar de pedals. Tot seguit, el recorregut us portarà a visitar l’Espai Jaume, que us permetrà perdre’ us en un laberint de formes i colors per fer volar la vostra imaginació.

Cap a mitjans del segle XIX, el poble d’Ossera, a l’Alt Urgell, tenia una població de més de cent persones. Mig segle més tard, només en quedaven 10. Però a partir del 1978, un grup d’artesans es van anar instal·lant a la localitat.  Provenien de diversos països (com ara Holanda o Suïssa) i també de l’àrea de Barcelona. Els motius pels quals van instal·lar-s’hi són molt diversos però n’hi ha alguns de compartits: la recerca d’una vida més senzilla, en ple contacte amb la natura i en què la prioritat la tinguessin les coses realment importants, les que no es poden comprar amb diners.

Melmelades Cal Casal

Em dic Núria i desde l’any 1979 visc en aquet petit poble del prepirineu.
Vaig començar fent melmelades i conserves per a la família, calia guardar els sabors de l’estiu i tardor pels llargs dies d’hivern, tot esperant els fruits  de primavera. Treballo a casa i espero que quan les proveu, noteu aquest sabor especial d’un producte fet a la muntanya.
Una cosa porta a l’altra, obrador, registres, etiquetes i ara faig més de 80 melmelades, gelees, chutneys,   patés,.. de manera artesana i en molts casos de petita producció.

Herboristeria Nogué

Des de fa més de 30 anys que cultivem i recol·lectem plantes aromàtiques i medicinals al poble d’Ossera. El Clima de muntanya i l’acurat treball artesà, plantació, recol·lecció, assecat i manipulació us garanteix unes plantes amb tot el seu aroma i millors propietats a més amb el certificat d’agricultura ecològica.

A Ossera podreu visitar el nostre herbolari on podreu trobar les nostres plantes aromàtiques i medicinals, també flor seca, cosmética, pomades, tintures, olis essencials… i productes d’altres artesans de la zona com mel i cerveses…

A més tenim un jardí botànic on podreu reconèixer les plants medicinals in situ i provar les nostres infusions, sucs ecològics o cerveses artesanals envoltat de les aromes del jardí i amb vistes al Cadí.