8. Dinosaures de Fumanya i Museu de les Mines de Carbó de Cercs

Itinerari recomanat: al Coll de la Trapa ens desviem per seguir la carretera que puja cap al Parc de Palomera. Passem el parc, passem també el Coll de Pradell i arribem al llac de Tumí, on es troba el Jaciment de Tumí. És un punt d’elevat interès geològic i paleontològic. Hi podreu distingir les trepitjades dels dinosaures a la paret!!  L’existència d’un llac artificial resultat de les antigues explotacions mineres a la zona, confereixen a l’indret un interès paisatgístic afegit.

Seguim per la carretera i al trobar un trencall girem a l’esquerra, direcció Vallcebre, pocs metres més endavant hi ha l’aparcament del Pla de la Barraca i molt a prop el Mirador del telefèric de Vallcebre. Per arribar-hi, cal caminar uns 100 metres i creuar 2 petits túnels, que tenen el seu origen en un antic telefèric construït a mitjans del s.XX per transportar carbó. Ens ofereix una vista privilegiada de tota la vall, amb el poble al bell mig, la serra del Cadí i Moixeró al nord, i el Catllaràs a l’est.

Girem cua, tornem al trencall anterior i seguim ara per l’esquerra per arribar al Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya.  Aquest centre suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera. El projecte es planteja al voltant de l’explotació minera a cel obert de Fumanya, activa entre 1975 i 1986, que va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d’anys.

La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial.Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia; entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica. Més info

Continuant per la mateixa carretera sortirem a Sant Corneli, on podrem visitar el Museu de les Mines de Carbó de Cercs.

Museu de les Mines de Cercs. Viatja al cor de la terra!

El Museu de les Mines de Cercs, dedicat monogràficament al carbó, és un museu de tècnica i d’història i, al mateix temps, vol ser un centre d’interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l’Alt Berguedà.

Un tren miner porta els visitants a l’interior de la mina Sant Romà. El recorregut, que consta de 450 metres dins de la galeria, ens permet reviure en el lloc original com era el treball dins la mina.

Més info