9. Àrees de pícnic, boscos i bolets
Les fonts formen part del patrimoni cultural atès que sempre han estat un lloc on la gent hi anava a la cerca d’aigua, convertint-se sovint en un punt de trobada i àrea de pícnic.
A prop de Cadí Vacances hi localitzem 8 zones de pícnic on fer un dinar o berenar en plena natura.
1-Àrea de Torrentsenta. És la més propera de totes, s’hi pot arribar en vehicle per una pista forestal en bon estat. Situada al costat mateix del naixement del riu Aigua de Valls, afluent del Cardener. Disposa de taules i barbacoes. Lloc molt agradable i arrecerat, amb sol i ombres. Us recomanem que us animeu a descobrir el Forat de Torrensenta.
2-Àrea de Font Terrers. Està situada al Coll de Font Terrers i ofereix esplèndides vistes de la vall de Gósol i la cara sud del Cadí. Malgrat no disposar d’ombra, us la recomanem en dies de bon temps. Està equipada amb una font d’aigua, taules i barbacoes. Uns rètols ens conviden a fer una fàcil excursió, la Ruta de la Mallerenga.
3- Mirador de Coll de Josa. Punt d’entrada a la comarca de l’Alt Urgell i amb bona vista de la vall de Gósol. Està habilitat per a persones amb diversitat funcional. Només disposa de taules de fusta.
4- Àrea de la Pleta de la Vila. Situada uns metres abans d’arribar al Parc d’aventures de Palomera. Zona amb ombra, ben equipada i amb boniques vistes del Pedraforca i del Cadí. Disposa de fonts, taules i barbacoes.
5- Àrea de Font Freda. Situada una mica més amunt que l’anterior, just al trencall que mena al refugi d’Ensija. Lloc tranquil i fresc, amb aigua, taules i barbacoes.
6- Àrea de la Serra. Es troba a dreta i esquerra de la transitada carretera que condueix al Mirador de Gresolet o Pedraforca. Disposa d’aigua, taules, barbacoes i piques.
7- Àrea de Gresolet. Espectaculars vistes de la cara nord del Pedraforca en un paratge privilegiat. Disposa d’aigua, taules grans i cobertes, barbacoes i piques. Hi arribem per una pista de terra que neix a l’esquerra de la carretera, just passat el pont de Saldes.
8- Planells del Sastró. Àrea que es troba darrera el Coll de Mola, a prop de Tuixent. Equipat amb font, barbacoes i taules, amb el riu de Mola al costat. Itineraris botànics senyalitzats molt recomanables.
Els banys de bosc aporten benestar
Al voltant d’aquestes zones teniu l’oportunitat de gaudir dels boscos. Un bany de bosc és un concepte traduït directament del terme japonès ‘shinrin-yoku’ i fa referència a caminades en silenci per boscos madurs que, habitualment, van acompanyades d’exercicis de respiració i relaxació. Al Japó fa dècades que aposten per l’anomenada medicina forestal, i els metges prescriuen aquestes teràpies per prevenir algunes malalties o bé per tractar-les.
La base d’aquestes teràpies se sustenta en el fet que, segons estudis publicats, els arbres, quan es fan vells, segreguen uns olis essencials, i la seva inhalació per part dels humans permet activar partícules del sistema immunitari. A més amb una passejada per un bosc madur s’activa el sistema parasimpàtic, de manera que el cos deixa d’estar en una situació de lluita i es troba en una situació de repòs i regeneració.
Bolets, on sou?
On puc anar a buscar bolets? Al voltant de les zones de pícnic hi trobarem boscos de pi negre i boix on hi creixen els bolets. Els més habitual són el rovellons, els camagrocs, les llenegues blanques i negres, i els fredolics, A les zones més altes hi apareixen els ceps. Que tingueu una bona collita!!
8 Consells per ser un bon boletaire
- No grateu el terra amb cap eina, ni aixequeu la fullaraca. Amb aquestes pràctiques podeu destruir les estructures filamentoses (miceli) que originen els bolets. La destrucció del miceli provoca la mort del fong i impedeix l’aparició de més bolets en aquell lloc.
- Talleu els bolets amb un ganivet i no els arrenqueu. D’aquesta manera no perjudicarem el miceli.
- Procureu no recollir els bolets vells ni els petits. Cal recordar que tots els bolets acompleixen una missió en el bosc. Els petits no han tingut temps de produir espores i els vells, sovint sense valor culinari, poden repoblar els boscos i garantir la continuïtat de l’espècie.
- Poseu els bolets recollits en un cistell de vímet i no pas en bosses de plàstic. Els bolets es conservaran millor i s’aniran escampant les espores que els bolets deixin caure, de manera que es ressembrarà el bosc.
- Colliu només els bolets que conegueu. Assegureu-vos de la seva comestibilitat.
- No deixeu restes del vostre pas pel bosc. La majoria de deixalles no es descomponen, embruten i poden ser un perill.
- Eviteu els sorolls innecessaris i els crits per que destorben la pau del bosc, poden espantar els animals i alterar els seus costums.
- No encengueu mai foc al bosc i vigileu les cigarretes. La majoria d’incendis forestals comencen amb un descuit.