1. Gósol: Visita al Centre Picasso. La Ruta Picasso
Gósol és un petit poble de muntanya de carrers empedrats i racons secrets. Situat al Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb una alçada de 1.420m és un dels municipis més alts i bonics de Catalunya. A l’entrada sud us dona la benvinguda el Monument al Segador, obra de l’escultor Josep Ricard Garriga, en homenatge als antics segadors de Gósol que creuaven a peu el Cadí per fer la sega a la Cerdanya. Ara, la Ruta dels Segadors segueix el mateix itinerari de Gósol a Bellver pel Pas dels gosolans.
” Hi ha places menudes sense altra decoració que un pedrís, cases recloses arraulides pel fred, però no sé si enlloc més hi trobareu unes eres com les nostres. Tancant l’enclòs de la casa per una banda i pel cobert a l’altra, l’era menuda era el lloc del batre, només la seva menudesa ja et parla de com la gent havia de patir per guanyar-se el pa”.
Josep Maria Ballarín i Moset
El pintor Pablo Picasso, aconsellat per un amic metge, hi va estiuejar l’any 1906. Durant la teva estada no et perdis l’oportunitat de viatjar en el temps fent una visita a la Torre del Castell; les runes de l’antic poble fortificat i les vistes de la comarca t’encantaran. Gaudeix també de recórrer el Camí dels Bons Homes (els Càtars), un itinerari turístic pels principals llocs per on aquests creients considerats heretges es van amagar tot fugint de la Inquisició.
Mercat setmanal: dijous.
Visita al Centre Picasso
La primavera de l’any 1906 el pintor Pablo Picasso s’establí a Gósol. Durant dos mesos i mig la gent i els paisatges d’aquest racó del Pirineu inspiraren l’obra de l’artista.
De cop i volta, els llenços esclaten en diferents tonalitats d’ocre, període pictòric que rep el nom dels Ocres de Gósol. Conten que, al quedar-se sense pintures, Picasso va recórrer a utilitzar la terra vermellosa d’argila, que es troba al vessant sud del càmping, al lloc anomenat les Roges. La color d’aquesta terra el va inspirar en els seus ocres vermellosos.
L’escultura de la Plaça Major de Gósol, obra de l’escultor Josep Ricard Garriga, ens recorda el rostre serè i enigmàtic de “La dona dels pans”, considerada com la particular Gioconda de Picasso.
Fixeu-vos també, al nord-est de la plaça, en Cal Tampanada, la casa on es va allotjar Picasso durant la seva estada al poble. Una placa a la façana ens ho recorda.
“A principis del segle XX vam tenir la visita del Picasso que començava a treure faves d’olla protegit per mestressa Stein, rica i jueva, acompanyat per la Fernande que passava amb ell els fervors amorosos.
En Picasso fou el Pau de Gósol, jugava a cartes i feia trampes amb el vell Fontdevila i algun altre.”
Josep Maria Ballarín i Monset
El Centre Picasso de Gósol, situat a la mateixa plaça, al costat de la batllia, recull la mostra més representativa de les tres-centes dues obres que s’atribueixen al període gosolà de l’artista, els originals de les quals es troben repartits per diferents museus d’Europa i d’Estats Units. També hi podem contemplar els estris quotidians de l’època com ara les llevadores, els càntirs d’oli, els llums per espantar llops, la filadora… Més info
La Ruta Picasso
Avui és possible reviure el viatge que fan fer Picasso i la seva companya Fernande per arribar a Gósol gràcies a un sender senyalitzat i anomenat Ruta Picasso, que comença al monestir de Sant Llorenç prop Bagà.
Fernande Olivier, que acompanyava Picasso en aquesta aventura, explicava a les seves memòries la impressió que li feu el camí: “Per arribar-hi calia fer un recorregut de vàries hores dalt d’una mula, per corriols envoltats, d’un costat, d’una paret vertical de roca que et massacrava mans i genolls, mentre de l’altre costat un precipici pregon ens obligava a tancar els ulls per vèncer el vertigen. Aquells precipicis no inquietaven les mules el més mínim, prudents, i de les que hom es podia fiar. En un moment precís vaig notar com s’afluixaven les cingles de la sella i em vaig esmunyir perillosament cap enrere. Sortosament, el traginer, un cop alertat, vingué a recol·locar la sella, la mula i a mi.”
L’estiu de 1906 Fernande Olivier i Picasso, marxaren de Gósol pel Pas dels Gosolans, camí de París, amb les teles enrotllades fixades al bast d’una mula. Més info