3. Josa de Cadí: un poble amb encant i la formatgeria “Serrat Gros”

Visiteu les Valls del Cadí, gaudireu de paratges gairebé secrets i veureu  poblets que encara mantenen una rica arquitectura popular.

Sortim de Cadí Vacances,  creuem  Gósol i iniciem la pujada fins el Coll de Josa, amb un bonic mirador sobre la vall de Gósol.  Ens acomiadem de la comarca del Berguedà i entrem a l’Alt Urgell.  Creuem el riu de Cerneres i continuem  fins a Josa,  el poble més pintoresc de les Valls del Cadí.

“De Gósol a Tuixén  trobes aquell Sant Michel d’espardenya que és Josa”     Josep Maria Ballarín i Monset

El poble de Josa està bellament situat dalt d’un turó. Podem deixar el cotxe a la cruïlla de la carretera. Un bon camí ens permet enfilar-nos fins a l’església. A Josa hi ha existir una comunitat de perfectes càtars i va ser un veritable centre de culte. La inquisició penetrà per aquestes terres cap a l’any 1252, perllongant-se durant anys successius fins arribar a un final simbòlic: l’any 1258  els inquisidors ordenen l’exhumació i la crema de les despulles mortals del cavaller Ramon de Josa, trobat culpable del crim de protegir heretges i de creure en les seves doctrines.

De ben segur que als menuts de la casa els hi agradarà fer una visita a les cabretes mentre els seus pares poden gaudir d’un tast de formatges a la formatgeria de Cal Jepet on elaboren el premiat formatge “Serrat Gros”. El formatge és de temporada i en tenen a la venda d’abril a desembre.  Horari d’11 h. a 14 h.